fredag 26 november 2010

John Twelve Hawks

skriver science fiction om en värld som är förvillande lik vår egen. Hans trilogi om Vandraren avslutades nyss med boken The Golden City. Missa inte litteraturens svar på The Matrix!


Vi lever i ett samhälle som nästan inte kan fungera utan elektroniska system och informationsteknikens alla redskap. Datorn och mobiltelefonen följer oss överallt och det mesta från ett inköp i butiken till att komma in genom en dörr ordnas med hjälp av ett kort. Övervakningskameror skapar trygghet i skolor och köpcentrum.

Kritiska röster frågar med jämna mellanrum om all denna elektroniska information som finns att hämta om oss inte kan missbrukas. I John Twelve Hawks trilogi om Vandraren (The Traveller) är alla informationssystem på väg att bli sammanlänkade. Människors aktiviteter kan kartläggas in i minsta detalj och övervakningskameror är utrustade med ett program som kan hitta enskilda ansikten i folkmassorna. Bakom informationssamhällets kulisser förbereder det världsomspännande Brödraskapet sig för att förverkliga sin vision – ett globalt fängelse där alla ständigt är övervakade och ”irrationellt beteende” utraderas.

Som i alla goda berättelser finns det dock några som kämpar emot. Vandrarna är människor som har förmågan att lämna sina fysiska kroppar och besöka andra världar. De är visionärer och andliga ledare som genom historien kämpat mot hierarkier och diktaturer. Vandrarna skyddas av Harlekiner, en sorts moderna samurajer som ständigt är stridsberedda.
Gabriel Corrigan är en Vandrare som levt på flykt från sina fiender hela sitt liv. De flesta Vandrarna har dödats av Brödraskapets prisjägare, och den som får i uppdrag att skydda honom är den unga Harlekinen Maya. Både huvudpersonerna och idévärlden i John Twelve Hawks böcker påminner mycket om filmerna om The Matrix. Det är omöjligt att inte tänka på alla halsbrytande scener i The Matrix när Maya kämpar mot Brödraskapets agenter både i vår värld och parallella dimensioner. Om man som jag gillar kvinnliga actionhjältar är det bara att njuta.

Den första delen av trilogin har översatts till svenska, men del två och tre finns än så länge bara på engelska. Det är också den första delen, som på svenska heter Vandraren, som är mest spännande, men när man läst den vill man absolut veta hur det ska gå!

Sonja Viklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar