onsdag 10 november 2010

Ett småkryps liv

hette filmen från 1998, som var en Disneyproduktion. Kanske har filmen påverkat för nu verkar småkrypen inte bara hamna bland faktaböckerna utan de har även tagit sig in bland bilderböckerna. Det kan var Spyflugan Astrids äventyr av Maria Jönsson, Pernilla Stalfelts maskar, Lena Landström "Piggor och suggor", men också Kitty Crowthers bilderböcker om Ivo och Vera.
Stina Zethraeus skriver på Barn &Ung sidan i DN den 11 oktober http://www.dn.se/dnbok/smakrypens-massrorelse-1.1186569 att småkrypen ersatt bla kattungar och hundvalpar i bilderboken. Hon skriver om småkrypens massrörelse. SZ tror att det finns en demokratisk idé kring detta " att alla ska med". Intressant!

Spypyflugan Astrid är oemotståndlig när hon får nog av sina alla sina syskon och ger sig ut på äventyr. Vera och Ivo likaså.

Ulf Stark skriver i boken Kanel och Kanin letar efter sommaren om "Skalbaggen"

Där är en skalbagge, vad den är fin
men alldeles kall och stel
Den tar vi hand om, kära Kanin
Innan den fryser ihjäl

Först andas vi på den bägge två.
Då blir den varm och glad.
Så gör vi en kappa av gamla blad
Nu ska skalbaggen kläs på!

Sen gör vi en koja, gles men rejäl,
av gamla kvistar och barr
Där ligger den sedan som en cigarr.
Vad skönt att ha räddat en själ!


Några nya faktaböcker om just småkryp har kommit under hösten. Det är Helen Rundgren och Jessika Berglund som skrivit boken Små kryp & Gummistövlar - fälthandbok för förskolan. Den ger lite tips om att vara ute tillsammans med barnen. Att samla stenar, följa myror, bygga kojor och mycket mer.

Terry Jennings har skrivit boken "Småkryp" och berättar om våra vanligaste insekter.
Visste ni att gråsuggorna har 14 ben och deras kropp är täckt av hårda plattor som överlappar varandra som takpannor. Allt för den nyfikne insektsletaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar