fredag 19 november 2010

Apocalypto

Mayariket håller på att falla i bitar och det ända sättet att rädda riket är genom offergåvor till gudarna.
Filmen börjar med att vi kastas in i en scen med ett par jägare ute på jakt. Efter den lyckade fångsten skrattar de och skojar med varandra. Skratten avbryts snabbt då skadade, blodiga och rädda människor från en annan by ber om lov att få passera, vilket de också får. De passerar och gör inget större väsen av sig. Hövdingens son Jaguar Paw fruktar vad som kan ha hänt denna by. Fadern förklarar för honom att han inte får vara rädd då rädsla är en sjukdom och han vill inte föra in denna till sin egen by. Under natten får han en mardröm: en man med ett hål i magen håller sitt hjärta i handen och viskar ”spring.”

Jaguar Paw vaknar kallsvettig precis innan hans by blir anfallen av män klädda i människoskallar. Han hinner precis gömma sin gravida fru och sin son i en klyfta i marken innan han och resten av byn blir tillfångatagna. Männen binder alla vuxna i byn för att kunna ta de med sig medans barnen blir lämnade i skogen. De förs till kärnan av Mayariket för att offras till gudarna. Jaguar Paw skonas tack vare en solförmörkelse, men direkt efter dödar han generalens son i självförsvar. Detta resulterar i en jaktkamp. Här tar jakten efter Jaguar Paw sin början…………….

Regissören Mel Gibson som även har regisserat filmer som ”The Passion of the Christ” och ”Braveheart” tycks ha våld som ett återkommande tema i de filmer han regisserar. Precis som i ”The Passion of the Christ”och ”Braveheart” har även denna film scener som kan upplevas obehagliga och rent av äckliga. Trots detta är ”Apocalypto” ett actionäventyr utan dess like. För mig är spänningen olidlig under hela Jaguar Paws resa där han måste göra allt för att undvika den jagande truppen som är hack i häl, samtidigt som han måste tillbaka till byn för att få upp sin gravida fru och sitt barn som är nerhissade i ett schakt.

Av mig får filmen ”Apocalypto” fem av fem dalahästar. Motiveringen är att filmen är välgjord, ger oss tittare möjlighet att leva oss in i Jaguar Paws karaktär och de situationer han hamnar i. Vi får chansen att lära känna karaktärerna på ett sätt som många andra actionfilmer inte brukar lyckas med, enligt mig. På filmfodralet står det att ”Apocalypto” är till från 15 år. Jag rekommenderar filmen inte till någon speciell målgrupp, den kan ses av alla som inte är rädda eller känsliga för blod. Och jag är nästan säker på att de som ser filmen kommer att fastna för den.

Jacob Aronson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar