torsdag 9 december 2010

Landet utanför av Kristina Mattsson

Hur gick det med slagordet Hela Sverige ska leva? Journalisten Kristina Mattsson har gjort en resa i den svenska glesbygden. Det här är en välkommen bok, om ett ämne som knappt får plats i medierna men berör många.

Utgångspunkten för Kristina Mattsson är det historiska årtalet 2008, då det för första gången i mänsklighetens historia bodde fler människor i storstäder än på landsbygden. Enligt de flesta framtidsscenarier vi brukar få läsa finns det inget som kan hindra utvecklingen. 2000-talet kommer att innebära att världens största städer växer sig ännu större, och det är i utvecklingsländerna de största förändringarna kommer att ske.

Om storstäderna blir större kommer det förstås att få till konsekvens att många mindre orter inte bara minskar sitt innevånarantal, utan helt dör ut. Kristina Mattsson har rest runt i ”landet utanför” och intervjuat människor i svenska landsortskommuner där andelen äldre människor redan nu är mycket hög. Bland de orter hon besökt finns Hammarstrand, Filipstad, Österfärnebo och Dorotea, orter vi sällan får höra talas om i media och som också verkar ha blivit övergivna av rikspolitiken. Det är upp till kommuninnevånarna själva att vända utvecklingen. Ibland lyckas det, och vi får exempel på små orter som blomstrar samtidigt som grannbyn går på knäna. Det verkar inte finnas något framgångsrecept som alla kan kopiera, men utan eldsjälar och ett genuint engagemang från dem som bor i en by eller i en kommun är det svårt att skapa långsiktig stabilitet.

För alla i vårt land som kommer från en mindre stad eller by, eller har kopplingar till en, är det här en skön bok att läsa. Det känns bra att någon har satt fokus på den värld som många av oss känner till, ja rent av brinner för.
Samtidigt är det tydligt i ”Landet utanför” att de innevånare som finns utanför storstäderna blivit allt mer ointressanta för de svenska politikerna. Vårt grannland Norge har valt ett annat tänkande när det gäller att tilldela resurser – och i förlängningen självkänsla – till kommuner utanför storstadsregionerna.
Kristina Mattsson ger en väldigt träffsäker bild av dagens Sverige bortom köpcentrum, höghus och motorvägar. Det enda jag reagerar något mot är hennes skiss av hur framtiden för landsbygden kan komma att te sig. Hon snuddar kort vid att klimatförändringar och en allt intensivare konkurrens om energikällor kan få konsekvenser för var vi väljer att bosätta oss. I slutändan verkar hon mena att vår längtan till storstaden är en trend som är svår att hejda. Frågan jag ställer mig är om vi inte kommer att upptäcka att högre kostnader för transporter och energi påverkar vårt sätt att leva och bo mycket mer än vi tror.

Sonja Viklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar