onsdag 22 december 2010

Bok-konst


Lördagen den 4 december samlades några människor, en vagn med gamla böcker och en osalig mängd knivar, pappersbitar, tygstycken, limtuber, bokmärken och en massa annat småplock till några roliga timmar i Vasasalen på kulturhuset. Det skulle bli bok-konst!



Att göra om en gammal bok till något annat är ett projekt som inte kräver så mycket annat än fantasi och experimentlusta – och en kasserad bok förstås. Den som googlar efter ”altered books” kan hitta länkar till massor av sidor där böcker fått bli allt från statyer till lampor till fotoramar. En gammal bok kan också bli en ny bok, med övermålade sidor och ny text och bilder ovanpå den gamla.

Visst kan det låta respektlöst att ge sig på böcker på det här sättet, skära sidorna i strimlor och borra hål i pärmarna. Men det många som besöker ett bibliotek eller en bokhandel inte tänker på är att många böcker tyvärr inte åldras särskilt värdigt. Alla böcker hittar inte läsare, utan måste gallras ut efter att ha stått olästa på hyllan i några år. Eller så ersätts den gamla nötta boken med sprucken pärm med en nytryckt upplaga. Att återvinna papperet i boken är inte så lätt. För att kunna göra det till returpapper bör sidorna egentligen skäras loss från pärmen. Ofta blir hela boken istället brännbart avfall.

Att ge boken ett nytt liv genom att göra om den till konst eller en hemmagjord present är alltså ingen dum idé, även om själva processen kan se hårdhänt ut. Så här fina blev några av resultaten av vår halvdag med bokkonst. Blir du själv sugen på att experimentera så håll gärna utskick på kulturhusets kalendarium. Vi hoppas kunna återkomma med en ny workshop under våren.
Välkommen!

1 kommentar:

  1. Oj, vilken härlig work-shop. Kreativt sannerligen. Vi i Bokens Stad i Mellösa har c:a 50 000 böcker varav många är dubletter. Vårt Antikvariat Bokstaden måste gallra. I år firar vi 10-årsjubileum och tänker skänka bort en del böcker på Världsbokdagen den 13 april. Det skulle vara roligt att samarbeta och inspirera varandra. Kontakta mig gärna på: bokstaden@telia.com. Med vänlig hälsning, Barbro Ergetie

    SvaraRadera