torsdag 3 juni 2010

Spännande böcker


"Wilderness " är en spännande och välskriven ungdomsbok på engelska av Roddy Doyle. Han har också skrivit romanen "The Commitments" som även blev en film med samma namn från 1991. Alla minns väl låten "Mustan Sally"!
Roddy Doyle har skrivit ett flertal barn-och ungdomsböcker och fick priset the "Irish Book Awards ´08 Children´s book of the year" för "Wilderness".

Den handlar om Grainne, vars mamma försvann när föräldrarna skildes. Nu har hon plötsligt dykt upp och vill träffa Grainne. Vad vill hon och hur är hon, vem är hon....? För att hålla sig undan bestämmer sig Grainnes halvbröder och deras mamma att åka hundspannsäventyr långt upp i norr. De kan aldrig ana vilket äventyr de kommer att vara med om samtidigt som Grainne har fullt upp med att fundera över sitt möte med sin mamma.
Den är skriven på en lättsamt sätt och spänningen hålls vid liv ända till slutet.



"Spejarens Lärling" är en serie spännnande ungdomsböcker av John Flanagan,  författare från Australien. Gorlans ruiner heter den första delen  och nyss släpptes del sju i svensk översättning  och den heter " Fången i Arrida".

Serien är en blandning av robin hood- tema och fantasy.  Vi får följa pojken Will från att  han handplockas för att under ett antal år  tränas till att bli en fullfjädrad Spejare.
Jag fullkomligt slukar böckerna och lever i världen där striderna står mellan det goda och onda.,äregirighet och maktutövande till att skapa förståelse mellan människor  från skilda kulturer. Känns temat igen?
John Flanagan började skriva  serien när hans 12 åriga son var sjuk och ville ha något att läsa. Totalt ska det bli nio delar, alltså två kvar att vänta på!

1 kommentar:

  1. ..att skapa förståelse mellan människor från skilda kulturer....mkt viktigt, skulle verkligen komma till sin rätta i Gaza just nu.
    Spejarens lärling, låter som en spännande läsning och jag blir sugen på att ta reda på hur man tränar någon till fullfjädrar spejare? Yvonne, jag tycker du väljer bra böcker till dina boktipsinlägg och skriver om de på ett intresseväckande sätt! Tack/ Imola

    SvaraRadera