måndag 14 juni 2010

Pärlan i Östersjön

Den danska ön Bornholm är en riktig pärla, i synnerhet för den som är intresserad av konst och konsthantverk

Den bornholmska leran är mycket användbar för tillverkning av keramik i olika former och under de senaste tjugo åren har glashyttor byggts upp. Glaskonstnärer har utvecklat en fantasifull och iögonfallande brukskonst.

På nordöstra sidan av ön ligger en riktig sevärdhet, Bornholms konstmuseum. Det är vackert beläget på en höjd som sluttar ner mot havet och de imponerande Helligdomklipperne.

Dessa klippor reser sig majestätiskt ur det smaragdgröna havet och det är lätt att förstå att platsen har skapat en närmast religiös stämning.

Själva konstmuséet är en arkitektonisk upplevelse. Det består av ett ”mittskepp” som sluttar krokigt genom byggnaden som en gränd i en sydeuropeisk småstad. Utefter gränden finns öppningar in till de mindre, mörkare utställningsrummen, medan gränden lyser vit av solljuset som silar in genom de många takfönstren.

Muséet har byggts på en källåder. Denna vattenkälla har varsamt gjorts till en del av byggnaden. Utefter golvet finns en ränna där det hälsobringande vattnet rinner ljudlöst.

Muséet innehåller en mängd verk och föremål av bornholmska konstnärer och hantverkare.


Bornholm når man med båt på en timme från Ystad, det gäller bara att ta sig till Ystad först!



Bilderna föreställer "Helligdomklipperne" och interiör från
Konstmuséet.
Brita Holtvid Fastlund, foto och text.



1 kommentar:

  1. Cyklade under början av-80 talet runt ön och kan bara instämma i lovsången om "Pärlan i ..."
    Trevligt, mysigt och betagande vackert. Glöm inte de danska wienerbröden!

    SvaraRadera