fredag 18 juni 2010

Bornholm

En av Bornholms mest kända konstnärer är Oluf Høst. Han finns inte bara representerad på Bornholms konstmuseum, utan har till och med sitt eget museum.


Høst föddes i Svaneke 1884 och lämnade så småningom sin hemö för att gå olika konstnärliga utbildningar.

Efter flera års studier återvände han så till Bornholm där han fick tillfälle att måla sina favoritmotiv, som fängslade honom till den grad att han höll fast vid dem hela livet.

Hans förebild inom målarkonsten var Cezanne, vars måleri enligt Høst stod över allt annat.
Han var mycket noggrann i sitt måleri och det dröjde innan han var nöjd med sina bilder. Ibland gick det flera år mellan utställningarna. Han hade dessutom svårt att släppa ifrån sig målningarna, eftersom han var mycket tveksam om de var färdiga eller inte. Ofta tog han med sig färg och pensel till utställningslokalen för att bättra på eller sätta till nya detaljer på de utställda alstren.

Det hände till och med att han gjorde så med redan sålda bilder. Han besökte köparen i hemmet med färg och pensel i högsta hugg, för att göra, vad han ansåg vara förbättringar.

Upp till 50 målningar kunde stå i ateljén i väntan på redigering.

Ett av hans absoluta favoritmotiv var gården Bognemark, vilken han också köpte så småningom. Han inrättade där en ateljé och själva gårdbyggnaderna avbildade han om och om igen, vinter som sommar, morgon som kväll. Han målade också andra händelser och föremål, förknippade med gården, svinslakt, höstackar och ladugårdbyggnader.

Høst fascinerades av eld, och besökte de eldsvådor han hörde talas om, för att på duken föreviga dem på plats. Det gick så långt att brandkåren alltid underrättade honom om var det brann, så att han kunde skynda dit och få en plats på första parkett.

Tragiskt nog blev hans eget Bognemark lågornas rov till slut.


Slutligen lite kuriosa: Man skulle kunna tro att ”höst” betyder detsamma på danska som på svenska. Det gör det inte, vill man säga ”höst” på danska får man säga ”efterår”.

Brita Holvid Fastlund, text och foto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar