onsdag 19 januari 2011

So cold the river..

av Michael Koryta .


En märklig flaska med uråldrigt mineralvatten som aldrig borde ha öppnats står i fokus för den här moderna spökhistorien.

Michael Koryta är en ny amerikansk thrillerförfattare som inte är rädd för att använda det övernaturliga i sina böcker. Alla som slukat Stephen Kings böcker borde tycka om Koryta, men också de som kanske tycker att Stephen King tar ut svängarna lite för mycket kan nog trivas med den mer återhållna stilen.

Den misslyckade filmregissören Eric Shaw hankar sig fram på att göra minidokumentärer om avlidna personer, på beställning av deras släktingar. En dag blir han erbjuden en stor summa pengar för att göra en film om en person, den mystiske miljonären Campbell Bradford som ligger på sin dödsbädd. Miljonärens familj känner inte till något om den gamle mannens historia, förutom att han kommer från en ort som heter West Baden och att en flaska mineralvatten är det enda han har med sig från sin hemort. En flaska som alltid är iskall, oavsett temperaturen runt omkring…

Bokens West Baden finns faktiskt på riktigt, och det är väl värt att titta på bilderna från det fantastiska hotellet där mycket av handlingen utspelar sig. Ett riktigt arkitektoniskt mästerverk från förra seklet som ser ut att höra hemma i Wien, inte i en småstad i Indiana. http://www.frenchlick.com/hotels/westBaden/index.jsp

Apropå småstäder är det inte bara skräcken och det övernaturliga som för tankarna till Stephen King. Michael Koryta skildrar omsorgsfullt, ja nästan kärleksfullt, innevånarna i det lilla samhället West Baden och tar sig tid att göra dem levande på samma sätt som King skämt bort sina trogna läsare med.


Sonja Viklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar