fredag 15 oktober 2010

Johannes Vermeer van Delft

Den nederländske barockmålaren Vermeer van Delft blev endast 43 år gammal och levde under andra halvan av 1600-talet. Han har gått till historien som den, som målade ”Flicka med pärlörhänge”.

Det finns endast 34 kända målningar, som kan tillskrivas Vermeer och de utstrålar alla en stillsamhet oavsett om landskap eller människor avbildats.

Hans målningar föreställer ofta ”vanligt folk” och de avbildas med en värdighet och ett stillsamt vemod. Bilderna utstrålar trots detta en fridfull förnöjsamhet över vardagen, en känsla som vi kanske inte värdesätter på samma sätt idag.
I flera av målningarna tros modellerna ha poserat i samma rum, detta med tanke på att ljuset faller in från vänster, på samma sätt i ett flertal bilder. Det är troligt att Vermeer använde en camera obscura för att lättare kunna överföra motivet till duken.
Hans måleri är inget hastverk, känslorna är vaga och konstnären intar betraktarens position, som en voyeur. Hans bilder överlåter åt betraktaren att genom sin fantasi uppleva innehållet.

Själv har jag fascinerats och inspirerats av hans bilder, och har gjort flera parafraser på hans målningar. Meningen med parafrasen är att man ska kunna känna igen ursprungsverket, men att det fått en ny mening eller innebörd. När det gäller bildkonsten kan parafrasen sägas ligga mellan plagiat och ”inspireras av”.

Att jag är en kattmänniska kan tydligt ses i parafrasen på Vermeers Milkmaid.
Fram till den 7/11 kan du se en film om Vermeer genom att gå in på SVT och klicka vidare in på Kultur special, där du hittar filmen.

Brita Holvid Fastlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar