måndag 11 oktober 2010

Bilderbokens mångfald och möjligheter


var temat för föreläsningen av Agneta Edwards, som också skrivit boken med samma namn.
Agneta Edwards, litteraturpedagog och barnlitteraturkritiker pratar om att ge barnet förutsättningar till en god språkbank. Att språkutvecklingen utvecklas i samtal, att litteraturen hjälper oss att sätta ord på vardagen. Om man ser till bilderböcker som bygger sin berättelse kring bilden - text och bild berättar samma saga eller att bilden berättar en alldeles egen, medan texten en annan, kräver en uppmärksam läsare - att bilden behöver tid för att läsas. Agneta Edwards pratade och vägledde oss genom en mängd bilderböcker - fantastiska sådana som vi kan läsa tillsammans med barnen. Barn behöver böcker och barn har rätt till böcker. Se Barnkonventionen !


Agneta Edwards är även med i ALMA-juryn. (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne)
2010 års pristagare heter Kitty Crowther (som jag tidigare nämnt i bloggen). Den bok som jag tycker mest om av Crowther är "Min vän Jim" som tyvärr är slut på förlagen men som jag hoppas kommer i nytryckning. Så här skriver man om ALMA-priset
"Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman signalerar att barns och ungas läsning är av största vikt. Summan ska också inspirera verksamma inom området."

Priset delas ut till författare, illustratörer, berättare och aktiva inom läsfrämjande arbete. Priset kan gå till en enda mottagare, eller delas ut till flera, oavsett språk eller nationalitet.

"Bra litteratur ger barnet en plats i världen...
...och världen en plats i barnet"  se http://www.alma.se/sv/Om-priset/ 
I skrivandets stund är inte nomineringarna till 2011 års pris meddelade men de är säkert klara så håll utkik!

Finns det någon som du tycker är värd priset i Astrid Lindgrens anda...? 

1 kommentar:

  1. Min favorit just nu är Carin Wirsén och hennes underbara bilderböcker om "En liten skär.."! Min systerson var verkligen trollbunden då jag läste "En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga" för honom. Det läskiga snoret i boken var det givna samtalsämnet resten av den dagen, ha ha... Det kanske inte räcker för att kamma hem ALMA-priset men bra är det!

    SvaraRadera