fredag 10 september 2010

Minnesutställning, Britt-Lis Seldinger


Konstnären Britt-Lis Seldinger, född Erlandsson såg dagens ljus i Värnamo. Hennes småländska rötter följde henne hela livet och visade sig ibland i hennes dialekt.


Det konstnärliga arvet kom från mödernet. Modern Rut fick aldrig chansen att utbilda sig, och när hon såg Britt-Lis begåvning stöttade hon henne helhjärtat.

Redan som 18-åring flyttade Britt-Lis till Stockholm för att studera på Welamssons konstskola. Hon fick arbete som dekoratör och ansvarig för skyltningen på Bredenbergs. Där blev hon uppmärksammad av Gunnar Wallén, som hade ett tryckeri. Hon fick börja göra original till bonader, bokmärken, julkalendrar, klippdockor samt jul- och påskkort. Under samma period medverkade hon som illustratör i ett flertal böcker.

1948 gifte hon sig med Sven-Ivar Seldinger. Hon behöll anställningen på Walléns Tryckeri, men arbetade hemifrån.
Sven-Ivar Seldingers arbete förde familjen till Göteborg 1966.

Redan 1967 flyttade de till Mora, där Sven-Ivar var uppväxt. Döttrarna Mari, Nina och Mona hade blivit större och Britt-Lis fick mera tid att ägna sig åt ”fritt” måleri. Hon började gå kurser i bl.a. batik, porslinsmålning och grafik.

Under några år ägnade hon sig helhjärtat åt batik, men efter hand tog grafiken över. Till en början åkte hon till Falun för att trycka sina grafiska blad, men senare kunde hon trycka i den egna tryckpressen i ateljébyggnaden som tillkommit intill boningshuset i Mora. Hennes grafiska blad finns i både färg och svart/vitt.
Akvarellmåleriet följer henne hela tiden och hon älskar att uttrycka sig i större format.

Under 1980-talet blev det färre grafiska blad. Arbetet med tryckpressen är tungt och det grafiska arbetet var heller inte så bra för hälsan med tanke på kemikalier. Under 1990-talet arbetade Britt-Lis med akvareller. På grund av att hennes syn försämrades använde hon företrädesvis stora format.

Sin tryckpress donerade hon till Orsa Grafikstation, där den kommit till god användning.

Britt-Lis var en mycket mjuk och godhjärtad vän. Jag var alltid fylld av beundran inför hennes bilder, och brukade ofta tala om det för henne.
Hon svarade alltid med ett litet, nästan försynt leende och med förvåning i rösten;” Tycker du det?”
Hon var blygsam och förhävde sig aldrig över det hon åstadkommit.
Hon satt inne med en stor kunskap och delade gärna med sig till oss andra.
Britt-Lis avled i Mora 2009.

Utställningen pågår fram till den 23 september på Mora kulturhus.

Berättat av Brita Holvid Fastlund
Foto privat.

1 kommentar:

  1. Kerstin Uhlén11 september, 2010

    En trevlig utställning. Den kan man gå och njuta av många gånger.

    SvaraRadera